Skip to main content

Futsal Holwerd 1 door in de beker ten koste van Wardy 1

Op het veld zijn ze al weer een aantal weken los, in de zaal is het nu ook weer begonnen. Na een lange, prachtige zomer kon er eindelijk weer een potje gefutsald worden. Als opwarmertje voor de competitie stond er als eerste wedstrijd van het seizoen 2018-2019 een bekerwedstrijd op het programma. Thuis kwam Wardy 1 langs om te proberen het ons lastig te maken. Ten opzichte van het succesvolle vorige seizoen heeft Rick Vink de plaats ingenomen van aanvoerder Melvin, die vanwege werk niet meer in de gelegenheid is om te futsallen. Niet dat Rick meteen aanvoerder is geworden, al had hij dat zelf qua ambitie best wel zien zitten vermoed ik. Ulbe is democratisch als nieuwe aanvoerder gekozen, een verantwoordelijkheid die hij ongetwijfeld aan kan als immer positieve motivator. De rest van de selectie is intact gebleven. Woensdagavond waren present: Jan Johannes, Jeroen, Marco, Leo, Sjoerd, Rick, Ulbe en ik. Kars ontbrak vanwege werk. Voorafgaand aan de wedstrijd op de app maakte menigeen al een wat zenuwachtige indruk. Gezonde wedstrijdspanning hoort er natuurlijk bij. Maar de wedstrijd daar ging het niet echt over. Nee, het ging over polo’s, trainingsjacks, T-shirts, tassen en schoenen. Ik kreeg de indruk dat Jeroen er een handeltje naast had. De ballen waren bij Kars, voor de zekerheid had ik die zelf maar opgehaald want anders was er geen bal aan geweest. De wedstrijdshirts waren her en der verspreid maar het zag er naar uit dat dit goed ging komen op de avond zelf. Rond kwart voor acht kwam ik aan fietsen bij het MFA, een paar teamgenoten stonden stomend buiten. In de kleedkamer showden alle spelers hun nieuwe schoenen, qua uniformiteit zijn we er goed op vooruitgegaan in vergelijking met vorig seizoen. Alleen de keeper loopt nog wat uit de pas maar dat is dan ook echt een buitenbeentje. Het inschieten ging bij de één wat beter dan de ander. Ik kreeg het idee dat Leo mij wat spaarde maar dat is nergens voor nodig. Het publiek stroomde gestaag binnen. Rond kwart over acht floot scheidsrechter Zijlstra voor aanvang van de wedstrijd.

Vierdeklasser Wardy 1 bood van quitte af aan goed tegenspel. Ze verstopten zich niet en waren ook geenszins van plan zich in te graven in ons MFA. Voor alle spelers op nieuwe kicksen was het ook weer even wennen in de zaal, op het veld balt het toch weer net wat anders. Na een minuut of vijf spelen werd het 0-1 toen Wardy de bal veroverde op links en een mee opgekomen aanvaller geheel vrij mij kon passeren toen ik vrij kansloos mijn goal verkleinde door uit te komen. Alle begin is moeilijk, laten we het daar maar op houden. Een schot van Jeroen was wel hard maar miste richting. Even later dartelde Sjoerd door de cirkel van de Ferwerters en legde vanaf rechts prima af op Jan Johannes die vanuit het centrum raak schoot, 1-1. De keeper aan de overkant had het drukker dan ik, maar qua spel was het eerder spannend te noemen als goed. Rick maakte verdedigend een vrij solide indruk en hield zich moeiteloos staande. Marco schoot ons na een stief kwartiertje op 2-1. Toen de keeper al lag bleef hij nog rustig en stiftte de bal uiteindelijk mooi in het netje. Weer een aantal minuten later was het weer mijn beurt om te vissen. In de tegenaanval vond Wardy 1 vanuit het centrum goed de vrije man iets op onze rechterkant, hij passeerde mij vrij achteloos. Voor rust waagde Leo nog een poging van afstand maar zijn schot was te druistig. Gerust werd er met een 2-2 tussenstand.

De goede bedoelingen die in de rust uitgesproken waren leverden het tegendeel op in de praktijk. Al gauw na de rust kwam Wardy 1 op 2-3. Een snelle tegenstander kon vanaf de linkerkant oversteken door de cirkel en schoot met links hard tegendraads in. Hoewel ik de bal nog raakte wist ik opnieuw een tegentreffer niet te voorkomen. Langs kon Wardy 1 echter niet genieten van deze voorsprong. Binnen enkele minuten werd het alweer 3-3. Sjoerd werd in het centrum onreglementair afgestopt door een tegenstander. De prima leidende scheidsrechter Zijlstra kon niet anders dan geel trekken en een vrije trap toekennen. Jeroen haalde ongenadig de trekker over en vuurde de 3-3 hard en hoog in de touwen. Qua sterkte zat er weinig verschil tussen beide ploegen. Ons thuisvoordeel woog niet zwaar genoeg. De tegenstander pakte het iets fysieker aan dan wij maar onsportief was het zeker niet. Zijlstra leidde het duel bekwaam. Op voorsprong komen in deze wedstrijd leek schier onmogelijk want na de 3-3 volgde de 3-4. Na een uitbraak over rechts schoot een tegenstander in de lange hoek, ik raakte de bal nog met de voet maar een meegelopen tegenstander wist de rebound alsnog te verzilveren tot doelpunt. Even later voorkwam ik een grotere achterstand toen ik een van richting veranderd schot met de rechterhand nog te nauwer nood wist te pareren. Ik stond gelukkig net niet genoeg op mijn verkeerde been. Uiteindelijk was het wederom Jeroen die het net wist te vinden en opnieuw een gelijkmaker produceerde, al ging hier wel goed voorbereidend werk aan vooraf van Ulbe en Marco. De 4-4 was een zeldzaam goedlopende en succesvolle aanval van onze kant. Een blamage tegen het twee klassen lager acterende Wardy 1 werd het uiteindelijk net niet. De hardwerkende Jan Johannes stelde Marco uiteindelijk in staat om met een panna de 5-4 op het scorebord te zetten. Met nog enkele minuten te spelen stond Jeroen hierna iets te ruim te dekken, een tegenstander dreigde met bal nog te ontglippen en Jeroen trok aan de noodrem, op het geel wat Zijlstra trok was niets af te dingen. De gevloerde tegenstander kon zich echter niet beheersen en was wat al te verontwaardigd richting Jeroen. Zijlstra toonde ook hem de gele prent. Hier waren we niet ongelukkig. Een man-meer-situatie had Wardy 1 nog een doelpunt kunnen opleveren. Met drie tegen drie zaalspelers speelden we de wedstrijd probleemloos uit. In de absolute slotfase torpedeerde de keeper aan de overkant Jan Johannes nog waarna Zijlstra het beter vond om maar af te fluiten. Gelukkig liep het verder goed af voor ons goudhaantje. Al met al een weinig hoogstaande pot futsal maar als eerste wedstrijd van het seizoen had ik me er ook niet veel meer van voorgesteld. Winnen waren we aan onze stand verplicht en dat hebben we dan ook gedaan. Volgende week openen we de competitie met een uitwedstrijd in Groningen tegen Potetos 2. Ik verwacht dat het dan wel beter moet, maar eerst maar eens zien of we daar een resultaat kunnen behalen.

De derde helft was weer als vanouds al maakte niet iedereen het zo laat als ondergetekende. Leo moest bijvoorbeeld nog de late dienst in, geen drinkgelag voor hem deze avond. Ook de Siemen-schaal ging aan zijn neus voorbij. Gelukkig is er dan nog de foto die als surrealistisch stilleven viral ging op FB en Instagram. Ondertussen was ik blij dat ik tegenover Marco en Rick zat, en niet tussen hen beide in. Handtastelijkheden van mijn teamgenoten kan ik missen als kiespijn omdat mijn vrouw en ik nog lang niet uitgenoten zijn. Ondanks de inspanningen neep tegen sluitingstijd alsnog een dranktekort. Tijdig bier inslaan kan dit in de toekomst voorkomen. Enfin. Het was weer mooi geweest…

Categorie: