Skip to main content

Futsal Holwerd 1 is Futsal Buitenpost 2 de baas

Op de favoriete woensdagavond stond afgelopen week een uitwedstrijd op programma. Futsal Buitenpost 2 was de tegenstander deze avond. Onze selectie was op Jeroen na compleet, aanwezig waren: Ulbe, Kars, Sjoerd, Jan Johannes, Leo, Marco, Melvin en ik natuurlijk. We moesten om 21.00 uur spelen, iets aan de late kant maar gelukkig zijn er mensen die thuis mogen werken op donderdag. Sjoerd kwam rond achten voorrijden om de koelbox en mij op te pikken. Leo zat voorin bij Sjoerd, maar Sjoerd moest eruit om de kofferbak te openen en mij achterin te laten. Leo was namelijk wat stijf en hij kon blijkbaar niet uit de bijrijdersstoel komen. Dat beloofde nog wat te worden met Leo deze avond vreesde ik. Toen ik goed en wel zat kwam Melvin ook achterop rijden met Marco en Kars in de auto. Jan Johannes pikte Ulbe thuis op, hij moest weer snel naar huis deze avond want de oprichter van ons fenomeen verjaarde, dat moest natuurlijk wel gevierd worden. Rijdend richting Buitenpost was het maar goed dat ik bij Sjoerd en Leo achterin zat. Beide waren wat nachtblind al twijfel ik ook wel eens over hun zicht overdag. Sjoerd verkeerde daarnaast in zalige onwetendheid van de route die hij zou rijden. Qua navigatie voegt Leo op de bijrijdersstoel barweinig toe. Naar eigen zeggen weet Sjoerd meestal wel de eindbestemming te bereiken, maar is er bij aankomst altijd een kortere route mogelijk. Dat kon van dit ritje niet gesteld worden omdat ik Sjoerd langs de trekweg stuurde. Tot Buitenpost was er geen vuiltje aan de lucht en was er absoluut geen reden om ons te haasten. Het was bij nader inzien verstandiger geweest als ik een helm op had gedaan. Sjoerd overschatte een verkeersdrempel met als gevolg dat ik mijn hoofd stootte tegen het dak. Gelukkig kan ik wel tegen een stootje anders was ik geen keeper in de zaal geworden. Het leverde geen lekke band op gelukkig. Rond half negen kwamen we aan bij de plaatselijke sporthal waar het nogal druk was qua auto’s. Het eerste zaalteam van Buitenpost speelde ook thuis deze avond. Terwijl de rest nog even buiten stond te roken dook ik de sporthal in om de voorwedstrijd te aanschouwen. Jan Johannes en Ulbe zaten ook al op de tribune. Niet veel later kwamen de anderen ook kijken, uiteindelijk werd het tijd om ons om te kleden. Toen we gekleed en wel opnieuw op de tribune zaten wou scheidsrechter Adema de digitale passen alvast controleren. Melvin reageerde niet bijster enthousiast en ik hoopte dat Adema wat vergevingsgezind zou zijn tijdens de wedstrijd. Na de voorwedstrijd schikte Melvin de situatie met scheidsrechter Adema, de rest warmde zich gedegen op want een makkie zou het zeker niet worden, de nummer drie thuis tegen de koploper. Jorick en Sybren keken verwachtingsvol toe vanaf de tribune.

Met vier wissels was Futsal Buitenpost 2 compleet deze avond. Het deed me deugd dat ze geen versterking inriepen van hun eerste. Persoonlijk tref ik Buitenpost ook veel liever dan clubs uit Leeuwarden of Drachten, daar is het altijd maar afwachten wie je tegenover je krijgt. Geconcentreerd openden we en al gauw diende de eerste kans zich voor ons aan. Lang was het dan ook niet wachten op een doelpunt deze avond. Na een minuut of drie opende Melvin de score, opkomend vanuit het centrum scoorde hij met links hoog in het doel de 0-1. Futsal Buitenpost 2 kwam binnen de minuut alweer langszij helaas. Verdedigend lieten we aan de linkerkant een gaatje en een tegenstander wist hierdoor te glippen en panneerde de 1-1 in mijn doel. Hierna was het even zoeken bij beide ploegen, dit resulteerde in een iets rommeliger fase waarin beide keepers meer schade voor hun ploeg vooralsnog voorkwamen. En gelukkig bracht ook de paal meermalen redding aan mijn kant. Uiteindelijk was het Marco die aantekende voor de 1-2, mede mogelijk gemaakt door een prima pass van Jan Johannes van rechts. 1-3 werd het door een door Ulbe benutte penalty nadat een tegenstander zich vergreep aan Melvin, alweer de 100e treffer van dit seizoen. Een kopbal van Melvin na een prima bal van achteruit verdiende een beter lot dan de lat. Bij de 1-4 hield Kars rechts op de zijlijn op het nippertje de bal binnen, hij gaf afgemeten voor op Jan Johannes dit soort kansen zelden mist, ook nu was het weer raak. Futsal Buitenpost 2 dacht zich met de 2-4 zo’n drie minuten voor rust weer wat in de wedstrijd te spelen. Ik was kansloos toen een voorzet van rechts in het centrum goed binnen gewerkt werd in mijn goal. Marco dacht er het zijne van net voor rust. Halverwege onze eigen helft pikte hij de bal op en wervelde over links langs verschillende tegenstanders waarna hij hard en hoog aantekende voor de 2-5 ruststand, een weergaloze actie zo op een doordeweekse woensdagavond.

Met een 2-5 voorsprong was er op zich een aardige marge. Maar na zo’n 6 minuten spelen in de tweede helft stond beide ploegen alweer gelijk. Het fenomeen van Futsal Buitenpost 2 liet zich gelden in het begin en er was geen houden aan. Hard van de zijkant in de lange hoek, en hard en hoog in de kruising vanuit het centrum, ik was steeds vrij kansloos. Het duurde even voordat we weer de controle overnamen. De 5-6 van Marco was belangrijk, want achter komen staan tegen deze tegenstander is geen sinecure. Een tegenstander maakte het halverwege de tweede helft wat al te bont tegen scheidsrechter Adema, verbaal maakte hij de scheidsrechter duidelijk hoe hij over hem dacht, hij vond hem een narcist. Narcisme is een freudiaanse term die stamt uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Zelf vond ik scheidsrechter Adema prima fluiten, ik heb veel mindere scheidsrechters gezien dit seizoen. Het leverde de tegenstander eerst geel, en daarna rood op voor aanhoudend gemekker. Wij profiteerden optimaal met de 5-7, Kars was attent bij de rebound van een keeper. Marco punterde even later de 5-8 in de kruising, en Kars gleed daarna ook nog de 5-9 in het doel. Sjoerd kwam laat op stoom maar bereidde uiteindelijk de 5-10 van Kars nog voor. In de slotfase lieten we het wat lopen en boden we Futsal Buitenpost 2 nog de mogelijkheid om terug te komen tot 8-10 maar verder lieten we het niet meer komen. Wederom een overwinning. Deze kwam tot stand door een sterker collectief bij ons dan bij de tegenstander. Waar Futsal Buitenpost 2 te afhankelijk is van één tegenstander hebben wij meerdere ijzers in het vuur. De bereidheid om de klus te klaren was bij ons meer aanwezig dan bij de tegenstander. Het zijn bij ons niet altijd de doelpuntenmakers die het verschil maken. Ik vond het dan ook een terechte overwinning. Een niet nader te noemen tegenstander die de wedstrijd niet uitspeelde was het hier niet mee eens maar dat deert niet. De drie punten gingen mee in de tas richting Holwerd.

Het werd nog een lange derde helft. Niet voor Jan Johannes en Ulbe want die vertrokken al weer snel huiswaarts. De rest nestelde zich eerst in de gezellige kantine in Buitenpost. Er was Champions League voetbal op tv en bier, reden genoeg om even te blijven hangen. Uiteindelijk togen we richting de Foarwei, Kars had Claartje al verzocht om het frituurvet nog niet te doven. Met shotjes ranja werden we ontvangen in Damwoude, maar al gauw stond het bier alweer op de stamtafel. Geen Siemen-schaal maar toch snacks in overvloed, een ieder liet het zich wel gevallen. Het liet al tegen enen toen we uiteindelijk weer vertrokken richting Holwerd. Het was bijna half twee dat ik in mijn nestje kroop, zou ik de volgende ochtend op tijd ontwaken…

Categorie: