Skip to main content

Futsal Holwerd 1 kroont zich tot kampioen

In juni nog futsallen, het klinkt onlogisch maar in de praktijk blijkt dat dit nog mogelijk is. Wij hadden de seizoensafsluiting inmiddels al gehad. De oorzaak van zo laat nog in het seizoen spelen ligt geheel bij de tegenstander Futsal Cambuur 2. Gedurende het seizoen 2017-2018 hebben zij verscheidene thuiswedstrijden uitgesteld omdat de beschikbaarheid van hun thuishal te wensen overliet. Met 39 punten uit 20 wedstrijden stonden wij voorafgaand aan deze wedstrijd aan de leiding in onze competitie. Futsal Cambuur 2 volgde ons op 1 punt achterstand, maar zij hadden drie wedstrijden minder gespeeld dan ons. Onze laatste wedstrijd niet spelen had om ons ook wel gekund, wij zouden dan gewoon lijstaanvoerder blijven. Maar Futsal Cambuur 2 wilde begrijpelijkerwijs nog wel proberen of ze ons in een rechtstreeks duel konden passeren op de ranglijst. Daarom werd deze wedstrijd toch nog ingepland zo laat in het seizoen. De wedstrijd werd gespeeld in sporthal Kalverdijkje, terwijl hun thuishal toch echt sporthal Nijlân is. De selectie was compleet: Melvin, Kars, Leo, Ulbe, Marco, Jeroen, Jan Johannes, Sjoerd en ik moesten de klus zien te klaren. We gingen in stijl richting Leeuwarden: Rense van Slooten was chauffeur in de indrukwekkende limousine die rond 8 uur kwam voorrijden op de vrijdagavond. De rest van de selectie zat gezellig op de achterbanken, voor mij was er nog een riante plaats naast de chauffeur. In Leeuwarden aangekomen stonden de eerste meegereisde supporters ons al op te wachten, dat is toch een prettige aankomst. Tijdens de warming-up verschenen nog meer supporters op de tribune. Ook onze tegenstander had nog aardig wat publieke steun. Scheidsrechter de heer Griek complimenteerde mij nog met mijn shirt. Ik had bewust gekozen voor het Argentijns tricot omdat ik mijn meest memorabele wedstrijd ooit in de dat shirt gekeept had, en stiekem hoopte dat er op deze avond ook weer iets bijzonders te gebeuren stond. Rond een uur of negen trapten we af in een snikhete hal. Beide teams hadden vier wisselspelers op de reservebank, het kon wel eens een echte slijtageslag worden deze avond.

Daniël en Henkjan werden door scheidsrechter Griek geronseld om de tijdswaarneming te verzorgen voor de wedstrijd. Van achter de wedstrijdtafel hadden ze een prachtige plek om ons spel van erg dichtbij te aanschouwen. Ons eerder treffen uit tegen Futsal Cambuur 2 eind maart eindigde in een ongelukkige maar wel terechte 6-5 nederlaag. Wat ik me van die avond nog kan heugen was dat ons spel te wensen overliet, waarschijnlijk door de druk die op deze wedstrijd stond. Eerder dit seizoen versloegen we deze tegenstander thuis weergaloos met 8-0. De zenuwen van de eerdere uitwedstrijd heb ik op vrijdagavond niet kunnen bespeuren. De spelopvatting was nu frank en vrij, aanvallend met veel druk op de tegenstander. Meteen in het begin hadden we al enkele kansen op een vroege openingstreffer maar Kars en Jan Johannes slaagden er vooralsnog niet in om de sterk keepende goallie aan de overkant te verschalken. Zelf moest ik na een aantal minuten ook handelend optreden maar dit leverde verder geen problemen op. Na een minuut of tien spelen was het Jan Johannes die aantekende voor de 0-1. Door het midden werd hij aangespeeld en met een prima actie buitenom stuurde hij een verdediger en de keeper het bos in, waarna hij met links prima afrondde. Zo’n vijf minuten later was het Marco die de marge verdubbelde tot 0-2. Op een hard schot van afstand leek de keeper geen zicht te hebben, en de bal vloog dan ook pardoes in de korte hoek. In het vervolg van de eerste helft waren er nog kansen voor beide ploegen. Waar ik het geluk had dat schoten via de binnenkant van mijn voet naast de goal verdwenen ontbeerde Jeroen een aantal keren het geluk omdat een drietal pogingen van afstand niet tussen de palen waren. Leo was voorin nuttig en verstoorde de opbouw van Futsal Cambuur 2 hiermee. In de middenlinie en achterin waren Melvin en Ulbe attent en onderschepten verscheidene tegenaanvallen voordat hierdoor gevaar ontstond. Uiteindelijk werd er dan ook gerust met een 0-2 voorsprong. We waren er nog niet, maar de voortekenen waren gunstig.

Vanachter de wedstrijdtafel werd er in de rust driftig getoeterd. De tweede helft kon blijkbaar niet gauw genoeg beginnen maar scheidsrechter Griek bood beide ploegen nog de gelegenheid om de waterflessen bij te vullen want het was drukkend warm in de hal. Al snel na rust viel de 0-3. Na een tegenaanval bracht ik snel de bal weer in het spel en Futsal Cambuur 2 leek verdedigend even niet goed te staan. Met een prima steekbal van Jan Johannes werd Marco diep gestuurd en die kun je in de regel wel om een boodschap sturen. Gericht en hard passeerde hij de goallie aan de overkant. We bleven scherp en het deed me goed om te zien dat we kansen bleven creëren, al was het afwerken niet altijd gelukkig. Kars werkte zich een slag in de rondte en ook Sjoerd verrichtte nuttig werk om tegenaanvallen onschadelijk te maken. Zelf hield ik stand al had ik wel wat hulp van verdedigers nodig en stootte ik zelfs na een redding de bal nog in het gezicht van Ulbe, gelukkig kan hij wel wat hebben. Na weer een mooie aanval werd het na zo’n 8 minuten spelen in de tweede helft nog 0-4, wederom was het Marco die niet af te stoppen was door tegenstanders. Zo halverwege de tweede helft moest ik zelf eindelijk ook vissen, op een schot vanuit de cirkel in de lange hoek had ik het nakijken. Futsal Cambuur 2 putte moed uit deze opsteker en er volgde een fase waarin we het lastiger kregen. Al snel viel ook de 2-4, van dichtbij wist een vrijstaande tegenstander de bal in mijn goal te werken. Toen Jan Johannes bij de opbouw gevaarlijk in de fout ging kwam de slimme spits van de tegenstander één op één op mij af. Met een goede schijnbeweging ging hij om mij heen en was het vervolgens simpel scoren in mijn lege goal, 3-4. Er waren nog zo’n tien minuten te spelen en het werd nu toch wel een beetje spannend, het zou toch niet? Kars kreeg in de cirkel aan de overkant het zwaar te voorduren en snakte even naar adem. Gelukkig kon hij wel verder. Uiteindelijk was het weer Marco die onze voorsprong uitbouwde naar 3-5. Met twee doelpunten voorsprong verdween de spanning ook weer wat uit de wedstrijd. We hadden nog enkele goede kansen op een ruimere voorsprong maar wisten die niet te verzilveren. De opluchting was groot toen scheidsrechter Griek het mooi geweest vond en floot voor het einde. Nu we de naar verluidt laatste wedstrijd van dit seizoen in onze klasse winnend afgesloten hadden hebben we onszelf gekroond tot kampioen van het seizoen 2017-2018, en mogen we het volgend jaar laten zien of we het waard zijn om in de 2e klasse te acteren. Wel zonder aanvoerder Melvin helaas, die vanwege zijn werk niet meer kan futsallen. Democratisch werd Ulbe verkozen tot onze nieuwe aanvoerder. Zijn schat aan futsalervaring maakte deze uitverkiezing ook wel logisch.

Ik mistte de vreugde-uitbarsting in de kleedkamer omdat ik nog wat napraatte met verschillende tegenstanders. Ze gunden ons de overwinning wel, en dat vond ik sportief en eigenlijk was het ook terecht. In de kleedkamer werd ik nog overgoten met champagne en smaakte de eerste halve liter koude Schultenbräu erg verkwikkend. Na het douchen smaakte de tweede zo mogelijk nog beter, buiten de kleedkamer was de temperatuur ook wat lager. De sporthalbeheerder deed absoluut niet moeilijk dat ik daar als een zwerver aan een blik bier zat te lurken. In de kantine boven zaten nog wat meegereisde supporters en namen we nog wat drankjes. We hielden het langer vol dan onze tegenstander en bij uitwedstrijden vind ik dat altijd een prima teken. Rense nam alle tijd en de vierde helft vond deze avond plaats in de Foarwei te Damwoude waar Claartje ons weer verwende met heerlijke snacks en nog meer bier. Het ging al richting enen dat we eerst Melvin weer afleverden in Birdaard, waarna de vijfde helft nog plaatsvond in de Steeg te Holwerd. Ook daar was het prima vertoeven. Het was uiteindelijk om en nabij drieën dat ik weer richting huis zwalkte. Wat een gedenkwaardige avond was het geweest, iedereen ontzettend bedankt voor de steun en gezelligheid!

Categorie: